top of page

Astrid biedt troost op een bijzondere manier.

Door Anne Marie Hoekstra GROOT-AMMERS • Rouwen is hard werken, weet Astrid uit ervaring. Met haar bedrijf Rouwhout wil ze mensen die een dierbare verloren daarbij helpen. ‘Het geeft troost om iets tastbaars te hebben.’

 

Ooit werkte Astrid in de horeca. Later deed ze vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen en in de kerk, als pastoraal ouderling en werd ze uitvaartbegeleidster. Rode draad in al haar bezigheden is: dienst verlenen, luisteren naar mensen. “Het grootste gedeelte van iemand spreken is luisteren”, vertelt ze.

 

Gedenkhoek

Op de eerste etage van haar oude boerderij heeft Astrid een kamer bestemd voor Rouwhout. Er staan handgemaakte voorwerpen van natuurlijke materialen. Naast de zithoek heeft ze een gedenkhoek ingericht, met spullen die haar aan haar overleden vader herinneren. Op een mooi stuk hout brandde ze het versje dat haar vader vroeger in haar poëziealbum schreef. “Het biedt mij nu troost. Dit is een plekje waar ik even stil kan staan. Ik zit hier wel eens tussen zijn spulletjes om tranen te laten gaan, mooie herinneringen tevoorschijn te laten komen. Rouwen, daar heb je tijd en ook rust voor nodig. Ik merk dat mensen baat hebben bij een plekje in huis waar ze die rust even kunnen pakken. Daarbij geeft het troost om iets te hebben waardoor je de verbinding met de overleden persoon voelt.”

 

Met dat rouwen wil Astrid mensen helpen. Ze ontvangt haar klanten graag thuis, waar ze materialen, gereedschap en voorbeeldmateriaal heeft, en begint met luisteren. “Uit hun verhaal pik ik dingen op. Wat raakt jou, wat raakt de kern van jouw pijn? De pijn voel je doordat er liefde en mooie herinneringen zijn. Ik zoek naar iets wat gaat over de verbinding, wat iemand samen met een dierbare deed bijvoorbeeld. Ik herinner me een opdracht waarbij fietsen heel belangrijk was voor de overledene. Voor zijn nabestaanden heb ik een brief over zijn liefde voor het fietsen overgenomen op hout, in zijn eigen handschrift. Aan de achterkant bevestigde ik een fietsstandaard, erboven een koplamp om de tekst uit te lichten.”

 

Symboliek

Op de Instagrampagina van Rouwhout staan voorbeelden van wat Astrid maakte, zoals een boomstamschijf met de schors er nog aan, waarop ze twee handen graveerde die zich naar elkaar uitstrekken. “Ik werk het liefst met materialen uit de natuur en zie overal symboliek in. Alles gaat in overleg. Ik luister, laat voorbeelden zien, maak een ontwerp en stuur daarvan een foto. Het is een proces. Voor de nabestaande is het goed om ermee bezig te zijn. Wat ik het mooist vind: dat iemand het ontwerp zelf in hout brandt. Terwijl iemand aan het werk is, zeg ik niet veel, stel alleen af en toe een verdiepende vraag, omdat ik wil dat iemand bij zijn of haar gevoel kan komen. Dit is en heet Rouwarbeid”

 

Ook na een scheiding helpt Astrid graag met de verwerking. “Dan is er ook rouw waar ik rituelen en symboliek bij kan bedenken.”

 

Astrid toont haar eigen herinneringsproduct
Astrid laat haar eigen herinnerings-item zien, het versje dat haar vader 45 jaar geleden in haar poëzie album schreef.

Rouwhout

Graafland 16a, Groot-Ammers

T: 06-39584833

 
 
 

Commentaires


bottom of page