top of page
Astrid van der Ham

"Geen standaard teksten. Het moet kloppen, de overledene mag herkend worden in mijn creaties."


’’Hout dat het hart raakt"

Astrid van der Ham (52) uit Groot-Ammers was uitvaartbegeleidster, en heeft nu haar eigen bedrijf, Rouwhout. Zij maakt persoonlijke houten herinnerings-items.

Astrid was een bevlogen uitvaartbegeleidster, tot zij thuis kwam te zitten met een burn-out. Haar functie heeft ze, vanwege gezondheidsredenen, sindsdien niet meer kunnen uitoefenen. “Ik ben creatief en begon in de tijd dat ik ziek thuis zat een nieuwe hobby, het branden van teksten en afbeeldingen op houten voorwerpen. Tijdens mijn langdurige ziekzijn, miste ik de wereld van de uitvaart en rouw. Ik vond voldoening in het co-trainerschap bij De Sociale Basis dat ik op vrijwilligersbasis uitoefende, maar zocht daarnaast meer. Ik besloot voor mezelf te beginnen en mijn passie voor creativiteit en voor de rouwbranche te combineren met elkaar. Ik ben mijn hart gaan volgen om zo andere harten te kunnen raken.” Het bevalt Astrid goed om voor zichzelf te werken. Terwijl ze die plannen eigenlijk nooit heeft geambieerd. Inmiddels heeft ze al veel hobbels genomen en geen spijt dat ze met Rouwhout begonnen is. “Ik kan aan de werkwijze en tijdsbesteding van Rouwhout helemaal mijn eigen draai geven. De verbinding met de nabestaanden vind ik erg belangrijk. Ik wil geen standaard tekstjes. Het moet kloppen. De overledene moet gekend en herkend worden in het herinnerings-item, en dat is telkens weer op een andere manier.”

Hout komt tot leven in de handen van Astrid. Zoals ook de persoonlijke houten grafmarkeringen die ze maakt voor in de periode waarin een grafsteen er nog niet staat. “Alles wat ik maak is maatwerk. Bijvoorbeeld: een jonge vrouw belde mij en vertelde dat haar vriendin overleden was. Ze was met twee vriendinnen betrokken bij de Fiat 500 Club, daar was hun vriendschap ontstaan. Ik heb een hart met inkepingen voor een waxinelichtje en een foto gemaakt. Op het hart heb ik een Fiat 500, de drie namen van de vriendinnen en de overlijdens datum van de vriendin, die als het ware uit hun leven weggereden is en hen achterliet, gebrand. Ja, heel symbolisch. Ik werk graag met symbolen.” Astrid biedt ook Rouwarbeid aan. “Rouwen is een proces daarom nemen we er met Rouwarbeid ook de tijd voor. Dit zijn minimaal twee dagdelen. Ik luister en de ander vertelt het vaak moeilijke rouwverhaal. Het vertellen is vaak al helend. Daarna gaan we het rouwverhaal omzetten in een mooie tekst, een symbool of iets anders dat past. Later gaat de rouwende zelf aan de arbeid, en brandt zelf het herinnerings-item.” Een kortere vorm van Rouwarbeid dat Astrid aanbiedt is het branden van een vingerafdruk. Ook dit is een mooie werkvorm van stilstaan bij alle gevoelens die er zijn. Bij Astrid mogen al die gevoelens tot uiting komen ”graag zelfs, het is goed om die tranen te laten stromen” verteld Astrid.

De afgelopen maanden is Astrid druk geweest met het maken van een website en het ontwerpen van visitekaartjes en flyers. Ze heeft op een inspiratiebeurs gestaan en voelde zich daar als een vis in het water. “Dan sta ik echt in contact met de mensen.” Ze gaat zich nu verdiepen in het administratieve gedeelte, want dat is onlosmakelijk verbonden met het ondernemerschap. Na de zomervakantie gaat ze zich richten op het contact met uitvaartondernemers en rouwcoaches. Zij kunnen mensen doorverwijzen naar Astrid en op haar beurt kan Astrid hen weer ondersteunen in hun werk. Haar producten mogen onder de aandacht worden gebracht “Er is behoefte aan, dat wordt ook steeds bevestigd. Ik hoop dat mijn herinnerings-items een stukje hoop en troost bieden, en dat het een waardevolle bijdrage kan leveren in het rouwproces.”


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page